Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

"Να ξεπεράσουμε τους τοπικισμούς"

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ του μήνα αναμένεται να παρουσιάσει την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού του και να ανακοινώσει τους υποψήφιους συμβούλους ο υποψήφιος δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Τάσος Τσορώνης. Όπως είπε, έχει αρκετές προτάσεις από δημότες οι οποίοι έχουν διάθεση να προσφέρουν, ενώ υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τον αριθμό των υποψηφίων ανά εκλογική περιφέρεια (παλαιοί Δήμοι), καθώς έχει μειωθεί σημαντικά.
Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει μέσα από τις τοπικές κοινωνίες για τους ανθρώπους που θα τους υπηρετήσουν, ενώ, όσον αφορά στο όνομα του συνδυασμού, θα είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας, που θα εκφράζει ολόκληρο το νέο Δήμο. «Είναι ένα στοίχημα και μια πρόκληση να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε ως τοπικές κοινωνίες και μένοντας πάντα ενωμένοι, να υλοποιήσουμε όσα μας δίνει ο “Καλλικράτης”», σημείωσε με έμφαση.   Όπως είπε, αποδεικνύεται και στην πράξη το πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο που προσπαθεί να καταρτίσει, έχοντας, ωστόσο, τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. «Χαίρομαι γιατί υπάρχουν δημότες από όλους τους πολιτικούς χώρους, που θέλουν να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό μας, βλέποντας ότι είμαστε άνθρωποι που δουλεύουν και βλέπουν ότι και η προηγούμενη κάθοδός μας στις εκλογές ήταν κατά τον ίδιο τρόπο. Θέλουμε ανθρώπους από όλους τους χώρους, επειδή πιστεύουμε ότι στις τοπικές κοινωνίες δεν μπορείς να κάνεις διαχωρισμούς από το τι πιστεύει πολιτικά ο καθένας, κάτι που στηρίζει με την ψήφο του στις εθνικές εκλογές. Στις τοπικές εκλογές πρέπει να βλέπουμε ποιοι είναι καταξιωμένοι, ποιοι έχουν όραμα και διάθεση για προσφορά, προκειμένου να τους επιλέξουμε για να στελεχώσουν το νέο Δήμο. Ειδικά η πρώτη τετραετία, είναι η αρχή μιας πορείας που θα καθορίσει το μέλλον του τόπου μας και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχουν στελέχη με διάθεση και όρεξη για πολλή δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.
Τουρισμός και αγροτική οικονομία οι πυλώνες ανάπτυξης Στην ερώτηση ποια θα είναι η πρώτη προτεραιότητα στην περίπτωση εκλογής του ως δήμαρχος, απάντησε ότι ο Δήμος Πύλου – Νέστορος βρίσκεται στην παρούσα φάση στο «μάτι της ανάπτυξης». Έχει τα πάντα από άποψη φυσικής ομορφιάς, πληθώρα πολιτιστικών μνημείων, αλλά και ποιοτικά γεωργικά προϊόντα. «Θα πρέπει», συνέχισε, «να δοθεί βάρος στον τουρισμό και την αγροτική οικονομία, τους δύο πυλώνες στους οποίους θα πατήσουμε για την ανάπτυξη του τόπου και ίσως ο “Καλλικράτης” μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τέτοιων στόχων, που για κάθε Δήμο ξεχωριστά θα ήταν αδύνατον».Στην περιοχή, όπως είπε, έχει υλοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος της ΠΟΤΑ, ενώ υλοποιείται και άλλο ένα τμήμα της. Μια επένδυση που, όπως υπογράμμισε, συμπαρασύρει στην ανάπτυξη πάρα πολλούς στην περιοχή, ενώ έχει ήδη δώσει πολλές θέσεις εργασίας. Πρόσθεσε δε ότι ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος τήρησε στο ακέραιο τη δέσμευση που είχε αναλάβει, ότι θα σεβαστεί το περιβάλλον, ενώ έδωσε δουλειά σε όσους Μεσσήνιους ήθελαν να δουλέψουν και όχι σε κάποιους από αυτούς που το θεώρησαν ως άσυλο. Ο κ. Τσορώνης επισήμανε, επίσης, ότι αν και τη φετινή τουριστική περίοδο σημειώθηκε γενική καθίζηση, επαγγελματίες της περιοχής από Μάραθο έως την Πύλο είναι όλοι ευχαριστημένοι, όπως και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες. «Όταν προκύπτει μια τέτοια μονάδα, που είναι καλά οργανωμένη και δεν περιορίζει τους επισκέπτες της σε έναν κλειστό χώρο, αλλά τους επιτρέπει να κινηθούν, αυτό συμπαρασύρει προς τα επάνω την ανάπτυξη και πιστεύω ότι θα πρέπει, τα επόμενα χρόνια, να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την επένδυση προς όφελος των δημοτών μας» σχολίασε.
«Να παραμεριστούν οι τοπικισμοί» «Από δήμαρχος ενός “μικρού Δήμου” καλείστε να αναλάβετε τις τύχες ενός σημαντικά μεγαλύτερου σχήματος. Το θεωρείτε εύκολο ή δύσκολο», ήταν η ερώτηση που του απευθύναμε. Όπως σημείωσε: «Πρόκειται για μια προσπάθεια εξόχως δύσκολη. Ξεκινώντας από το Δήμο Νέστορος και κοιτώντας όλο τον καλλικρατικό Δήμο, πρέπει να ξεφύγουμε από τους τοπικισμούς με μια πλατιά συλλογική αντίληψη, που χρειάζεται επιτελική σκέψη και σύλληψη του όλου, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Σε αυτό τον καλλικράτειο Δήμο οι τοπικισμοί πρέπει να παραμεριστούν και όλοι μαζί να προχωρήσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης. Ο καλλικράτειος Δήμος είναι κατά πολύ διαφορετικός από τον καποδιστριακό. Θα πρέπει όλοι όσοι στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο και κληθούν στις θέσεις ευθύνης που θα καταλάβουν, να βοηθήσουν, ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα εφόδια που μας δίνει ο “Καλλικράτης”. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν το “εμείς” και όχι το “εγώ”». «Είναι όμως εύκολο να ξεπεραστούν οι τοπικισμοί», ήταν η ερώτηση που ακολούθησε. Η απάντηση ήταν διαφωτιστική: «Κάθε αρχή και δύσκολη. Εμείς, οι υποψήφιοι, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε και να δώσουμε προς τα έξω την έννοια της κοινής σκέψης και του κοινού στόχου. Θα πρέπει να το πιστέψουμε, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα από όσα ο καθένας μόνος του. Η σχέση της ισοτιμίας και η ισόρροπη ανάπτυξη και η ταυτόχρονη διεύρυνση της σκέψης, θα είναι τα απαραίτητα εφόδια ώστε σε μερικά χρόνια αυτά που σήμερα θεωρούμε δύσκολα, να είναι εύκολα και να είναι μια πιο απλή διαδικασία για τους επόμενους».
Ελλείψεις στις υποδομές Όσο για το τι ελλείψεις υπάρχουν στις υποδομές, ο κ. Τσορώνης απάντησε πως η σημαντικότερη είναι η οδική κυκλοφορία. «Θα πρέπει», εξήγησε, «να υπάρχει κοινή αντίληψη για την πολιτιστική κληρονομιά κι ένας κοινός φορέας που θα καταφέρει να αναδείξει όλα τα μνημεία που υπάρχουν, με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχει η Ε.Ε. Οι παραθαλάσσιες πόλεις που δεν έχουν βιολογικούς καθαρισμούς, όπως η Κορώνη, θα πρέπει να αποκτήσουν και να ολοκληρωθούν σύντομα, καθώς είναι εκ των ων ουκ άνευ στοιχεία για μια σοβαρή ανάπτυξη. Θα πρέπει, επίσης, να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά μεταξύ τους και θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε το βιοτικό τους επίπεδο, κάτι που θα κάνουμε με τον ανθρωποκεντρικό τρόπο που διέπει το συνδυασμό μας. Επίσης, δίνω μεγάλο βάρος στην υγεία και την πρόνοια και θα πρέπει οι Δήμοι μας να έχουν τη δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, ώστε η περιφέρεια να αισθανθεί ότι δεν είναι πλέον στο περιθώριο».
Πεδίο βολής στη Σχίζα Όσον αφορά στην επαναχρησιμοποίηση του πεδίου βολής της Σχίζας, δήλωσε κάθετα αντίθετος: «Αυτό το πεδίο βολής δεν προσφέρει τίποτε άλλο παρά όχληση και αποτρέπει τους τουρίστες από το να πλησιάσουν, τη στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επενδύσει πολλά στον τουρισμό. Πρέπει να τους βοηθήσουμε ώστε αυτό το πεδίο βολής να φύγει. Άλλωστε, εμείς είμαστε υπέρ της ήπιας ανάπτυξης και το πεδίο μόνο αυτό δεν προσφέρει».

Κάλεσμα σε Πανστρατιά

Η θέση μου για το Πεδίο Βολής Σχίζας